Feiten en cijfers over horeca
Gepubliceerd door:
Centraal Bureau voor de Statistiek
Bent u op zoek naar statistische informatie over de horeca branche? In deze factsheet vindt u de belangrijkste cijfers en trends in de horeca. De horeca bestaat uit eet- en drinkgelegenheden (zoals restaurants en cafes) en logies (overnachtingen).
Op deze pagina
Aantal bedrijven
Aantal bedrijven
De grafiek laat het aantal oprichtingen in de Horeca in Nederland per kwartaal zien. Uitgesplitst naar eet- en drinkgelegenheden en logiesverstrekking.
Omzet Horeca
Feiten en cijfers: stijgt of daalt de omzet?
De grafiek toont hoe de omzet in de horeca per kwartaal verandert. De omzet van horecabedrijven is over het algemeen het hoogst in het tweede en derde kwartaal. Het basisjaar in deze grafiek is 2015. De ontwikkeling van de omzet is telkens vergeleken met dat jaar. Bijvoorbeeld de waarde 120 betekent dat er 20 procent is bijgekomen sinds 2015. Stel dat de omzet 1 miljoen euro was in 2015, dan is de omzet bij een index van 120 gestegen naar 1,2 miljoen euro.
Omzetniveau Horeca
Deze grafiek geeft de omzet, kosten en het bedrijfsresultaat voor belasting weer in de horeca.
Omzetniveau splitsing
Dit is het omzetniveau uitgesplitst tussen eet- en drinkgelegenheden en logies.
Arbeid en vacatures
Aantal werkzame personen
Deze grafiek laat het aantal werkzame personen in de Horeca zien.
Een werkzame persoon is een persoon die een baan heeft bij een in Nederland gevestigd bedrijf of bij een particulier huishouden in Nederland.
(Ingeleend en/of gedetacheerd personeel en uitzendkrachten worden bij dit onderzoek tot de bij het bedrijf werkzame personen gerekend, aan derden uitgeleend personeel niet.)
Openstaande vacatures
Deze grafiek geeft het aantal openstaande vacatures in de afgelopen 12 jaar in de Horeca branche weer.
Personeelstekort
Deze grafiek geeft het personeelstekort in de horeca branche weer. Per kwartaal weergegeven.